Erozja szkliwa to uszkodzenie szkliwa poprzez jego stopniowe rozpuszczanie i tym samym zmniejszanie jego warstwy pokrywającej ząb. Początków erozji możesz nie dostrzec (w przeciwieństwie do Twojego stomatologa), ale możesz poczuć. Jeden z najbardziej odczuwalnych skutków to ból zęba w kontakcie z pożywieniem czy napojem, a także np. z zimnym powietrzem. Jeśli uskarżasz się na nadwrażliwość, warto sprawdzić, czy tak naprawdę jej powodem nie jest erozja szkliwa. Oprócz bólu, możesz także nabawić się ubytków szkliwa, pęknięć oraz przebarwień. W miejscu ubytków może rozwinąć się próchnica.
Szkliwo ulega zniszczeniu, gdy ma kontakt z nadmierną ilością substancji o odczynie kwaśny. Na co dzień przed takimi substancjami chroni nas wapń naturalnie występujący w ślinie. Jednak nasz organizm nie poradzi sobie, gdy spożywasz duże ilości pokarmów oraz napojów o silnym odczynie kwasowym. Jakie to pokarmy? Przede wszystkim naturalne soki owocowe oraz wszystkie napoje gazowane i tzw. „energetyki”. Także owoce, rabarbar czy brukselka.
Przyczyną erozji szkliwa może być także zbyt silne szczotkowanie lub niewłaściwa metoda mycia – szorowanie. Wtedy szkliwo jest niszczone mechanicznie. Jednak erozja może być też pochodną chorób ogólnoustrojowych (refluks, bulimia, anoreksja, cukrzyca) lub stomatologicznych (kserostomia, czyli suchość jamy ustnej, bruksizm).
Przede wszystkim ograniczyć lub wyeliminować z diety produkty, które jej sprzyjają. Napoje o wysokiej kwasowości można pić przez słomkę – to pomaga uniknąć ich kontaktu z zębami. Warto nauczyć się prawidłowo szczotkować zęby – skutecznie, ale delikatnie. Trzeba także pamiętać, że nie wolno szczotkować zębów od razu po wypiciu kwasowych napojów (trzeba odczekać ok. 30 minut), a po ich spożyciu przepłukiwać usta wodą.
Metoda leczenia jest wybierana w zależności od tego, w jakim stopniu szkliwo jest zniszczone. W przypadku dużych ubytków niezbędne może być odbudowanie powierzchni za pomocą kompozytu (materiału do wypełnień stomatologicznych), leczenie protetyczne lub wykonanie licówek.