Większość spożywanych przez nas napojów i pokarmów zawiera kwasy, które nie są obojętne dla szkliwa i zdrowia zębów. Są one obecne także w zdrowych dietach będąc naturalnym składnikiem owoców czy warzyw. Zobacz, możesz robić, by poprawić kondycję swojego uzębienia.
Jak kwasy zawarte w pożywieniu i napojach wpływają na zęby?
Jakie napoje są złe dla zębów?
Gdy myślimy o napojach, które mają zły wpływ na szkliwo zębów, na pierwszym miejscu zawsze stawiamy przede wszystkim słodzone napoje gazowane (kola, oranżady itp.). Jest to prawdą, że wiodą one prym, mając bardzo niskie pH. Poniżej 5.5 pH produkt wykazuje już negatywne działanie na szkliwo, a kola ma je ok 2,4. Jednak na tym lista się nie kończy. Bardzo wysoką kwasowość mają soki cytrusowe oraz inne soki owocowe. Również kawa nie należy do najzdrowszych pod tym względem, gdyż zbyt niebezpiecznie obniża pH w ustach.
O wiele zdrowsza pod tym względem od kawy jest herbata, woda niegazowana oraz mleko.
Jakie pokarmy zawierają duże ilości kwasów?
Pamiętajmy, że zdrowa dieta także obfituje w produkty o wysokiej kwasowości. Poniżej pH 5,5, które jest granicą, poniżej której kwasowość jest szkodliwa dla zębów, znajdują się także jabłka, przetwory owocowe, czy pomidory. Cukier również wykazuje takie działanie, gdyż stoi dokładnie na granicy, tak jak kawa z pH 5,5.Z kolei cytrynom pod względem pH blisko do kwasów, które zawierają baterie: 2,4 vs. 1.0 🙂
Jak przeciwdziałać negatywnemu wpływowi kwasów na zęby?
Nie jesteśmy w stanie wyeliminować z diety wszystkiego, co zawiera kwasy, ale możemy być bardziej świadomi i podjąć pewne proste działania zabezpieczające nasze zęby przed jego negatywnym wpływem:
1. Zrezygnuj z napojów o wysokiej kwasowości (szczególnie chodzi tu przetworzone chemicznie napoje typu kola).
2. Zredukuj przyjmowanie produktów o znacznej kwasowości – np. kawa. Możesz też zrezygnować z picia czarnej kawy, wybierając w to miejsce wersję z mlekiem.
3. Jedz orzechy lub nabiał (lub inne produkty o właściwościach alkalicznych), by zneutralizować kwasy.
4. Nie rozpoczynaj szczotkowania przed upływem 30 minut od spożycia pokarmów czy napoju.
5. Do codziennej higieny używaj produktów z fluorem.
Przypominamy: Szkliwo rozpuszcza się już przy produktach o pH niższym niż 5,5!
Sprawdź, co pijesz:
napoje gazowane: pH od 2,5 (kola, pepsi) do 4,5
Nestea cytrynowa: 2,96 pH
kawa czarna: 5,7 pH
kawa z mlekiem, latte: ok. 6,5 pH
RedBull: 3,37 pH
Powerrade Red: 2,77 pH
wino:ok. 3,5 pH
piwo: poniżej 4,5 pH
Większość spożywanych przez nas napojów i pokarmów zawiera kwasy, które nie są obojętne dla szkliwa i zdrowia zębów. Są one obecne także w zdrowych dietach będąc naturalnym składnikiem owoców czy warzyw. Zobacz, możesz robić, by poprawić kondycję swojego uzębienia.
Jak kwasy zawarte w pożywieniu i napojach wpływają na zęby?
Jakie napoje są złe dla zębów?
Gdy myślimy o napojach, które mają zły wpływ na szkliwo zębów, na pierwszym miejscu zawsze stawiamy przede wszystkim słodzone napoje gazowane (kola, oranżady itp.). Jest to prawdą, że wiodą one prym, mając bardzo niskie pH. Poniżej 5.5 pH produkt wykazuje już negatywne działanie na szkliwo, a kola ma je ok 2,4. Jednak na tym lista się nie kończy. Bardzo wysoką kwasowość mają soki cytrusowe oraz inne soki owocowe. Również kawa nie należy do najzdrowszych pod tym względem, gdyż zbyt niebezpiecznie obniża pH w ustach.
O wiele zdrowsza pod tym względem od kawy jest herbata, woda niegazowana oraz mleko.
Jakie pokarmy zawierają duże ilości kwasów?
Pamiętajmy, że zdrowa dieta także obfituje w produkty o wysokiej kwasowości. Poniżej pH 5,5, które jest granicą, poniżej której kwasowość jest szkodliwa dla zębów, znajdują się także jabłka, przetwory owocowe, czy pomidory. Cukier również wykazuje takie działanie, gdyż stoi dokładnie na granicy, tak jak kawa z pH 5,5.Z kolei cytrynom pod względem pH blisko do kwasów, które zawierają baterie: 2,4 vs. 1.0 🙂
Jak przeciwdziałać negatywnemu wpływowi kwasów na zęby?
Nie jesteśmy w stanie wyeliminować z diety wszystkiego, co zawiera kwasy, ale możemy być bardziej świadomi i podjąć pewne proste działania zabezpieczające nasze zęby przed jego negatywnym wpływem:
1. Zrezygnuj z napojów o wysokiej kwasowości (szczególnie chodzi tu przetworzone chemicznie napoje typu kola).
2. Zredukuj przyjmowanie produktów o znacznej kwasowości – np. kawa. Możesz też zrezygnować z picia czarnej kawy, wybierając w to miejsce wersję z mlekiem.
3. Jedz orzechy lub nabiał (lub inne produkty o właściwościach alkalicznych), by zneutralizować kwasy.
4. Nie rozpoczynaj szczotkowania przed upływem 30 minut od spożycia pokarmów czy napoju.
5. Do codziennej higieny używaj produktów z fluorem.
Przypominamy: Szkliwo rozpuszcza się już przy produktach o pH niższym niż 5,5!
Sprawdź, co pijesz:
napoje gazowane: pH od 2,5 (kola, pepsi) do 4,5
Nestea cytrynowa: 2,96 pH
kawa czarna: 5,7 pH
kawa z mlekiem, latte: ok. 6,5 pH
RedBull: 3,37 pH
Powerrade Red: 2,77 pH
wino:ok. 3,5 pH
piwo: poniżej 4,5 pH