W poprzednim wpisie odkrywaliśmy dla Was tajniki składu pasty do zębów. W tym wpisie przedstawimy Wam te z wymienionych poprzednio składników, które mogą powodować alergie i podrażnienia u pacjentów w każdym wieku. Co prawda nie są to częste przypadki, zapewne z powodu przepłukiwania ust po umyciu zębów, jednak zdarzają się i warto o tym wiedzieć.
Składnikiem powodującym najwięcej przypadków alergii lub podrażnień są substancje smakowe, co często jest powiązane z alergiami pokarmowymi. Jednym z najczęściej używanych w paście alergennych składników jest mięta i miętopochodne mentol oraz karwon (w składzie szukaj: menthol, spearmint, peppermint, carvone). Podobnie działa cynamon, a konkretnie aldehyd cynamonowy (cinammal) oraz anyżek (anethole, aniseed).
Osoby z alergiami pokarmowymi powinny mieć świadomość, że niektóre pasty specjalistyczne (np. ToothMousse) mogą mieć w swoim składzie pochodne mleka – w tym konkretnym przypadku jest to kazeina (caseine, lac-, colostrum, lactoferrin lactoperoxidase). Zdarzają się także pasty z enzymem o nazwie lizozym, pozyskiwanym z jaj (lysozyme). Niektórzy producenci dodają do składu antybakteryjnie działającą chitynę pozyskiwaną często z krewetek (chitin, chitosan), usuwające osad ekstrakty z pereł itp., które bedą alergizować osoby uczulone na ryby i owoce morza.
Substancje zapachowe takie jak olejki (oil).
Konserwanty takie jak np. glikol propylenowy, benzoesan sodu, parabeny również często powodują podrażnienia (w składzie: propylene glicol, sodium benzoate, parabens).
Detergenty i substancje pieniące SLS, SLES, kokoamidopropylobetaina może powodować afty i łuszczenie się skóry ust (cocoamidopropyl betaine (CAPB), sodium lauryl sulphate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES), sodium N-lauroyl sarcosinate).
Humektanty (substancje utrzymujące wilgoć pasty) takie jak glikol propylenowy również są na liście potencjalnych alergenów (propylene glycol).
Polifosforany mogą spowodować podrażnienia i nadmierne złuszczanie się nabłonka śluzówki (hexametaphosphate, poliphosphate).
Do najczęściej spotykanych należą cheilitis, czyli zapalenie w obrębie ust przejawiające się swędzeniem, wysuszeniem, łuszczeniem skóry warg i wokół ust oraz stomatitis – zapalenie w jamie ustnej, którego objawem jest pieczenie, zaczerwienienie, łuszczenie śluzówki. Mogą być spowodowane nie tylko alergią ale także podrażnianiem przez dany składnik. Inne objawy to egzema jamy ustnej, leukoderma (odbarwienie skóry wokół ust wskutek utraty pigmentu), pokrzywka (natychmiastowe zaczerwienienie i świąd).
Oprócz tego, pacjenci, na których negatywnie działają produkty do higieny jamy ustnej skarżą się na zwiększoną wrażliwość dziąseł, swędzenie oraz zaczerwienienie języka czy warg, pierzchnięcie, pękanie, łuszczenie się skóry na ustach oraz bolesne afty w jamie ustnej. Bywa, że pojawia się wysypka skórna.
Wyżej wymienione objawy nie oznaczają od razu, że masz alergię. Wystarczy, że dany składnik działa na Ciebie drażniąco. W przypadku składników powiązanych z alergiami pokarmowymi (substancje smakowe, pochodne mleka, jaj, owoców morza) w większości przypadków powyższe reakcje są efektem alergii.
Jeśli zaobserwowałeś któreś z nich, porozmawiaj o tym ze swoim dentystą lub higienistką. Z pewnością pomoże dobrać pastę, która będzie mieć odmienny skład!